Tuesday, November 3, 2015

Me, 2015....

Assalamualaikum.... Salam sejahtera semua....

Rasanya dah lama menyepikan diri... 4 thn rasanya.,, memencilkan diri dari dunia siber nie. Al-maklumlah, sibuk dgn tugasan di pejabat... :)

......
......
......

Apa ye, tak tau nak catat ape-ape pun. Yang pastinya, banyak hal berlaku dalam tempoh memencilkan diri nie... Sebab dah banyak hal aku update kat facebook... Sesekali munculkan diri di facebook, selebihnya banyak mendiamkan diri sahaja.

Yang pasti, kehidupan ini telah berubah.

"Dulu aku sendiri...... Kini aku sendiri...."

Ops, silap tu, kini aku bukannya sendiri, ada insan di sisi menemani... :) :) ... Mana nak tau, dalam duk sibuk2 dengan pelbagai urusan, akhirnya aku temui seseorang yang mampu mengetuk pintu hati...

Banyak hal berubah dalam sekelip mata. semuanya berbeza. Dulu apa yang nak dilakukan, semua keputusan yang ingin dibuat,.. Tapi sekarang berubah.... Nak ke mana-mana pun, mesti kene maklum. Semua keputusan mesti ada pandangan kedua... tapi bukan segala-galanya. Hanya menglibatkan kepentingan bersama barulah minta pendapat... Untuk diri sendiri, hanya Allah sahaja yang tahu.

Apapun, aku bersyukur dengan ketetapan ini. Semoga kebahagiaan yang aku bina bersama insan ini berkekalan hingga ke Jannah... Insha Allah....

Buat suami tercinta.... Mohd Amir Sabran Bin Mohd Alias.... 


Terima kasih kerana menerima diri ini seadanya.... Selagi hayat ini, cinta ini hanya milik abang seorang.... Biar apa pun yang terjadi dalam kehidaupan kita, sayang akan mempertahankan segala yang menjadi milik kita berdua.... Insha allah... semoga Allah merestui dan memberikan kekuatan untuk sayang mengharungi segalanya...



Tarikh-tarikh bermakna buatku...

15.05.2015 - Pertemuan pertama
31.05.2015 - Pertemua semula, menoktahkan ikatan yang bakal dibina
07.06.2015 - Secara rasmi ikatan janji dan restu dua keluarga
31.07.2015 - Secara rasmi ikatan sah sebagai suami isteri

Kelmarin...., 31.10.2015.....  Genap usia 3 bulan perkahwinanku bersama suami tercinta....







Thursday, March 10, 2011

Decision..

Aku perlukan satu keputusan...

Tentang hidup ini....

Apa yang perlu aku pertimbangkan?

Dan kini aku kebuntuan....

2 kesudahan berbeza memerlukan aku membuat pilihan...

Semakin lama, semakin memeningkan kepala...

Keputusan yang memerlukan perhatian sepenuhnya...

Keputusan yang aku harus buat...

Penentu kesudahan yang mengembirakan semua orang... dan mendukacitakan...

Ibarat dalam Bleach - Final Battle for Kurosaki Ichigo vs. Aizen Sousuke...
Keputusan Ichigo menggunakan teknik terakhir menewaskan musuh mungkin meragut nyawanya, namun dia terima ketentuan demi mereka di sisinya.....

What should I do? What should I do? What should I do?

Masih kebuntuan.... Amat sukar untuk mencari kepastian....

Bukan orang lain yang memilih untuk diri ini..

Fikirlah sebaik-baiknya.............

Moga ada kesudahan yang bakal merubah segalanya...


Dear Diary - 10.03.2011

Hahaha....

Dah masuk tahun 2011. Lama tak update blok... ops, blog daa...

Nampaknye 'dear diary' dah jadi diari tahunan pulak. sememangnya aku jarang2 check blog ni. Kalau diikutkan sebenarnya banyak yang telah berlaku sepanjang tahun lepas, dan jugak tahun terkini. Telalu sibuk dengan kerja2 di pejabat, sampaikan terbawa-bawa sampai ke rumah.

Emm... apa ye? Aha! Baru teringat. Antara yang masih aku ingat, 24.02.2011 yang lepas genap 2 tahun aku menjadi penjawat awam. pada tarikh itu aku masih belum membuat pengesahan jawatan. Pada hari yang sama, aku baru ambil peperiksaan perkhidmatan di Ipoh, 2 hari sebelum itu ujian menaip. Harap2 lulus hendaknya. Sebabnya, berlaku kekeliruan di antara peperiksaan awam jpa ngan kpm. Dah terdaftar online kat JPA, padahal kene daftar manual ke KPM. So bila tampai masa nak print tiket (Sesi 2 2010 dlm bulan Ogos 2010), barulah tahu tersalah daftar. Tu pun sebab check ngan member di sekolah lain, masa dan tempat peperiksaan ngan ujian tak sama. Nak tak nak, pegilah jugak peperiksaan JPA.

Kronologi perkhidmatan :-

1) Lantikan (25.02.2009)
2) Induksi (22.06.2010)
3) Tapisan Keselamatan (Keputusan Julai 2010)
4) Peperiksaan Perkhidmatan Awam (Ambilan 1/2010 - Under KPM [Bahagian I, II & III - TH]
(Ni 1 hal pulak. Dah mendaftar, tapi terlepas pandang pulak. Ingatkan tak dapat ambil. Dah terlepas. Tau2 je sampai result ke pejabat. Sedeh tul...)
5) Peperiksaan Perkhidmatan Awam (Ambilan 2/2010 - Under JPA [Bahagian B & C - Lulus, Bahagian A - Tidak mendaftar])
6) Peperiksaan Perkhidmatan Awam (Ambilan 1/2011) - Under KPM [Masih menanti.....]


Wednesday, June 9, 2010

Dear Diary - 09.06.2010

Salam semua...

Dah agak lama menyepi. Maklumlah, banyak keje katakan. Sering ketandusan idea di alam maya nie. Tapi, walau bagaimana pun, hidup mesti diteruskan.

Dalam masa yang berlalu, banyak peristiwa, suka dan duka, susah dan senang, bersilih ganti. Memang tidak dinafikan ada kalanya semua ini secara langsung dan tidak langsung menjejaskan sedikit kehidupan ku ini. Tapi, aku reda dan menerima segala ketentuan dengan seadanya.

Minggu depan, aku akan 'menyepikan' diri dari sekolah kerna menghadiri kursus induksi. 14/06 ~ 22/06. Sayonara, SKTB... :) All the best...

Hahaha... Kelmarin nie aku dah selongkar balik baju2 lama, alhamdulillah, ada juga yg muat... Hehehehe.... Seronoknya. Satu2nye baju t-shirt kegemaranku (kenangan masa keje kat Balda : Ossian) yg asalnya diperolehi atas sebab nasib je, tu pun jenuh minta pasal mmg terlibat secara tak langsung dlm projek Ossian. Tak adil tul diorang nie. slalu je dipingirkan w/pun berhak :(... dahlah tu, saiz kecik jk dibandingkan ngan empunya diri nie...

Apapun, memang ada perubahan. Hepi sangat! :) Tapi bila dah pegi kursus nanti, habislah... hope dpt maintain keadaan sekarang...

Saturday, February 6, 2010

Dear Diary - 07.02.2010

Agak lama tidak menjenguk ke blog nie. Bukannya apa, agak sibuk kebelakangan ini. Kalau diikutkan, memang banyak nak diluahkan, namun masa tidak mengizinkan. Tambahan pula, aku ni bukannya jenis suka metulis panjang lebar. Itu salah satu daripada sebab mengapa aku gagal menjadi penulis (hehehehe... idea ada, tapi tak tau nak mula macam mana...)

:)

Apa, ya?

Dalam sedar tak sedar, di saat ini adalah bulan Februari. Bulan yang meninggalkan banyak.... Aiseh, ade nyamuklah pulak kat depan skrin nie. Kejap, aku halau dulu.... Ok, dah pegi pun makhluk nie.

Februari, meninggalkan banyak kenangan. Antaranya, aku menamatkan kerjayaku di tempat lama... 5 tahun di sana banyak menimba pengalaman bermakna. Dari sesuatu yang sukar, sehinggalah ke satu tahap yang melegakan. Dan begitulah turutan kehidupan, susah.... senang.... Lepas tu susah balik, dan seterusnya... Tension, memang tidak terkiralah....

Dan dalam bulan Februari jugak aku mendapat kerja baru. Suasana berbeza, namun tetap dengan matlamat yang sama; mencari rezeki menampung kehidupan...

Itu setahun lepas... diharap moga hari2 mendatang memberikan semangat dan kekuatan dalam aku meneruskan perjuangan ini...